• Traseul nr. 1.
Baile Tusnad - Turnul Apor - Dealul Ludmilla - Baile Tusnad
Marcaj: punct rosu.
Lungimea traseului: 50 min - 1 ore.
Distanta de parcurs: 1,5 km.
Diferenta de nivel: 68 m.
Cel mai scurt, cel mai usor traseu, recomandabil pentru toate vârstele. Este primul traseu marcat din Baile Tusnad.
Traseul turistic porneste din mijlocul statiunii, din fata biroului de turism. Trece pe lânga Hotelul Olt, apoi merge pe strada Vointa, lânga Cofetaria Veverita, policlinica balneara, izvoarele Mikes si Apor si ajunge la marginea padurii. Aici se termina strada pavata, traseul continua pe o poteca bine batatorita. Dupa cam 10 minute traseele marcate cu punct rosu si cruce rosie se despart. Ultimul urca spre Lacul Sfânta Ana, primul se întoarce spre stânga si continua pe versantul muntelui Surduc aproape pe orizontala. Dupa cca. 10 minute apare turnul Apor (la altitudinea de 701 m). Dupa punctul de belvedere drumul întoarce mai întâi spre dreapta, apoi spre stânga, ocolind izvoarele unui mic pârâu. Pe mica vale coboara o poteca care ajunge în statiune lânga Hotelul Ciucas. La 15-20 minute de mers de la Turnul Apor ajungem pe o mica poiana amenajata cu banci. De aici, dupa cam 100 m spre vest ajungem la punctul de belvedere Ludmilla. (725 m).
Drumul de întoarcere în statiune este de fapt o strada larga, cu case, cabane noi, care se termina în spatele Hotelului Ciucas, pe strada Vointei.

  • Traseul nr. 2.
Baile Tusnad - Lacul Ciucas - Stânca Soimilor
Marcaj: triunghi rosu.
Lungimea traseului: 1-2 ore.
Distanta de parcurs: 2,5 km.
Diferenta de nivel: 189 m.
Traseu recomandat pentru turisti antrenati, cu conditie fizica corespunzatoare. Este contraindicat pentru bolnavii de inima, a sistemului circulatoriu si respiratoriu, de reumatism si alte boli ale articulatiilor, cartilajelor.
Traseul porneste de la parcarea centrala, trece soseaua nationala si merge în sus, spre Ciuc. Dupa 170 m coboara pe strada Ciucas, spre stânga, traverseaza linia ferata, apoi, paralel cu traseul acestuia ajunge la podul Oltului. Pentru prima portiune exista si varianta de a coborî la lacul Ciucas pe scarile din spatele bisericii catolice. Trecând podul Oltului drumul se bifurca. Spre stâmga putem ajunge la camping si la mofeta. Spre dreapta continua traseul marcat cu triunghi rosu urca spre Stânca Soimilor. Trece printr-o poiana mica, si urca pe drumul forestier care duce spre Cariera Carpitus. Marcajul, dupa numai 25 metrii paraseste drumul, trece pârâul Corbului si urca pe 18 serpentine pe versantul abrupt al Stâncii Soimilor. Dupa o urcare de 25-30 minute padurea se rarefiaza si ajungem în spatele unei stânci mai mici, aflata la capatul de sud al Stâncii Soimilor. Putin mai spre dreapta parasim poteca si dupa cam 10 m urcam cu grija pe o panta abrupta si deodata ne trezim pe o stânca. Dar nu am ajuns înca la obiectivul nostru, care deja se vede spre stânga (nord). Dupa acest mic ocol ne întoarcem pe traseul marcat cu triunghi rosu, mai mergem 3-4 minute spre nord pâna când, în sfârsit ajungem la stâncile gri. Am ajuns pe Stânca Soimilor, având o cruce în vârf, un memento pentru cei mult prea îndrazneti! Sub noi este un gol de 200 m, de aici putem admira privelistea oferita de stasiune, de defileul Oltului si de masivul Ciomatul.
  • Traseele nr. 3. si nr. 3/A
Baile Tusnad - Cabana Lacul Sfânta Ana
Marcaj: cruce rosie pâna la cabana, triunghi albastru pe Ciomatul Mare.
Lungimea traseului: pentru urcare 3-3 1/2 h, pentru coborâre 2-2 1/2 h.
Distanta de parcurs: 6 km.
Diferenta de nivel: 554 m.
Cei mai multi turisti aleg acest traseu foarte dificil, abrupt, nestiind ca exista alte trasee mai usor de parcurs, care solicita mai putin muschii si plamânii turistului pentru a ajunge la acelasi obiectiv: Lacul Sfânta Ana. Traseul este recomandat numai pentru cei cu conditie fizica excelenta. Iarna este aproape impracticabil din cauza pericolului de alunecare, cu un pericol însemnat de a "dobândi" niste amintiri nedorite sub forma unor fracturi ale mâinilor si picioarelor. Si pe timp de vara se recomanda folosirea traseului numai pentru coborâre la Baile Tusnad.
Pe marginea din dreapta a pârâului Comlos traseul marcat cu cruce rosie urca poteca ce este formata din nu mai putin de 32 de serpentine. Traseul porneste din locul descris la Traseul nr. 1. Din punctul în care cele doua trasee se despart traseul marcat cu cruce rosie urca 3,2 km prin niste serpentine foarte strânse pâna la saua dintre Ciomatul Mare si Ciomatul Mic, de la 656 m altitudine la care se afla statiunea Baile Tusnad, pâna la altitudinea de 1210 m. Poteca trece prin padure deasa de brazi, apoi de fagi. Primul loc de odihna este în mica poiana din sa, unde traseul nostru întâlneste traseul care urca de la Vf. Cetatii, marcata cu linie albastra. Parasind poiana intram iarasi în padure, mergând aproape pe orizontala o portiune importanta. Pe creasta - pe marginea craterului - cu ajutorul unui panou fixat pe trunchiul unui fag urias, suntem atentionati asupra existentei traseului alternativ marcat cu triunghi albastru care, cu un ocol de 30 de minute, ne duce pe Vf. Ciomatului Mare (1301 m). Poteca vânatoreasca - pe alocuri foarte dificila - urca printre stânci mari. Ultima portiune este un drum lat, care urca abrupt la vârf prin padurea deasa de brazi. Dupa vârf urmeaza o portiune de drum printr-o padure rara de fagi. Daca ne întoarcem din escaladarea vârfului drumul coboara în continuu la poiana Mohos, la cumpana apelor dintre Tinovul Mohos si Lacul Sfânta Ana, la cabana (1065 m) si camping.

  • Traseele nr. 4. si 4/A.
Baile Tusnad - Vf. Cetatii - Cabana Sfânta Ana - Muchia Lacului - Bixad
Marcaj: linie albastra; punct albastru pâna la Vf. Cetatii.
Lungimea traseului: urcare 4-5 h, coborâre 3 1/2-4 h.
Distanta de parcurs: 14 km.
Diferenta de nivel maxima: 560 m.
Traseul este recomandat pentru cei cu conditie fizica buna. Practicabil tot anul.
Traseul porneste din centrul statiunii Baile Tusnad, din parcarea centrala. Marcajul linie albastra urmareste soseaua pâna la benzinarie, unde urca spre dreapta spre "cantina nr. 5", în ruine azi. Pe marginea padurii începe poteca care urca pe marginea pârâului Cetatii printre stanci. Dupa un urcus abrupt de 45 de minute ajungem la o bifurcatie, în care urmam poteca din stânga, cea marcata. Dupa alte 15 minute ajungem la marginea platoului Vârfului Cetatii la drumul vechi care urca pe acesta.
Aici din poteca turistica marcata cu linie albastra se desprinde spre stânga poteca marcata cu punct albastru (Traseul nr. 4/A), pe care în decurs de 15 minute putem ajunge la Cetate. Dupa ce ne întoarcem în sa, continuam drumul pe poteca marcata cu linie albastra. Dupa 150 m în stânga întâlnim drumul ce urca de la pârâul Tisei. Mai departe urcam prin padurea batrâna spre sud, în saua dintre vârfurile Ciomatului. Dupa 8-10 minute traseul trece peste pârâul Cetatii si coteste spre sud-est. Urcusul este din ce în ce mai abrupt, cea mai dificila portiune fiind cea dintre Vf. Surduc si Ciumatul Mare. Poteca ajunge în poiana din saua dintre vârfuri, unde se întâlneste cu poteca marcata cu cruce rosie care urca din Baile Tusnad. De aici cele doua poteci au acelasi traseu pâna la cabana Sfânta Ana. Traversam campingul si continuam drumul pe marginea craterului pe o poteca care urca lin. Dupa 15 minute (1 km) ajungem la marginea padurii, unde cotim 90° spre dreapta. Aici, pe Muchia Lacului beneficiem de o belvedere rara spre sud. Continuam drumul prin padure, unde întâlnim poteca care urca de la Motelul Unio din Bixad, marcata cu cruce albastra.
Dupa 20 de minute iesim iarasi din padure, si pe malul drept al pârâului Alsótó, pe câmp deschis continuam drumul spre Bixad.

  • Traseul nr. 6.
Pârâul Vârghis - Poiana Mohos - Cabana Sfânta Ana
Marcaj: triunghi galben.
Lungimea traseului: în urcare 2 h, în coborâre 1 1/2 h.
Diferenta de nivel: 420 m.
Distanta de parcurs: 5,5 km.
Traseu recomandat în toate anotimpurile, pentru toate categoriile de vârsta.
La iesirea dinspre nord a statiunii Baile Tusnad, dupa 1,25 km - spre Miercurea-Ciuc - din sosea pleaca în dreapta un drum forestier strajuit de plopi, drumul forestier Vârghis. O buna portiune a drumului este practicabil si cu autoturism. Dupa 1,2 km drumul traverseaza valea pârâului, si dupa alte 750-800 m, spre stânga pleaca drumul forestier Haramul Mare, care urca pâna în valea pârâului Veress. De la bifurcatie spre dreapta traseul marcat cu triunghi galben ajunge dupa 250 m într-o mica poiana. La marginea acestuia se afla un mic refugiu vânatoresc. Cei care urca cu masina, pot sa-si lase vehiculul aici. Traseul urca spre stânga, spre sus în padurea umeda pe versantul vestic al Vf. Mohos si Haramul Ierbos. Dupa 15 minute ajungem pe o poiana alungita, dupa care, dupa alte 15 minute de mers prin padure, iesim pe o alta poiana unde exista sanse serioase sa întâlnim caprioare sau cerbi. Padurea de brazi lasa loc fagilor si din dreapta si stânga întâlnim o serie de poteci. Urcam pe poteca marcata pâna la saua dintre vârful Mohos si Ciomatul Mare. De aici poteca coboara lânga Tinovul Mohos unde se uneste cu traseul marcat cu punct rosu. De aici cabana Sfânta Ana se afla la 1,5 km. Poteca urca pe marginea Tinovului Mohos, apoi traverseaza poiana Mohos si ajungem, în fine la Cabana Sfânta Ana.

  • Traseul nr. 7.
Motelul Unio - Cabana Lacul Sfânta Ana
Marcaj: cruce albastra.
Lungimea traseului: în urcare 1, 1/2 h, coborâre 1 h.
Diferenta de nivel: 430 m.
Distanta de parcurs: 3,75 km.
Traseu practicabil tot anul, pentru toate categoriile de vârsta.
Pornim de la Motelul Unio de la granita judetelor Harghita si Covasna. De la Restaurantul Morii din Tusnad Bai putem ajunge în 30 de minute la motel, sau putem sa mergem pe sosea, cu automobilul, sau cu trenul pâna la Halta Cariera Carpitus. Drumul de la motel urca prin padurea rara de fagi, si dupa 15 minute ajungem pe creasta care urca spre vârf. Aici întâlnim un drum lat - vechiul drum militar - pe care urcam spre stânga. Urmeaza o portiune abrupta de 35°, care din fericire este destul de scurta, poate fi depasita în cel mult 10 minute. Ajunsi sus, continuam drumul spre dreapta, apoi, urmând marcajul, iarasi cotim spre stânga, pe un drum forestier care urca Dealul Tata. Urcam relativ lin, apoi cotim spre est pe creasta si ajungem într-o portiune cu padure foarte tânara, unde trebuie sa fim foarte atenti, sa nu pierdem traseul. În curând ajungem la un drum forestier, care ne ajuta în orientare, si pe care urcam spre stânga. Dupa putin timp parasim drumul si mergem mai departe pe o poteca, care urca initial spre vest, apoi spre nord. Trecand de saua din spatele Vf. Tata peisajul se schimba, intram în padurea de brazi care acopera craterul Ciomatului. Aici, pe o mica poiana întâlnim traseul marcat cu linie albastra care coboara spre Bixad. De aici începem coborârea spre Lacul Sfânta Ana pe un drum forestier. Dupa 10 minute padurea de brazi se rarefiaza. Dupa ce iesim din padure vedem capela Sfânta Ana pe malul de vizavi. Urmam marcajul cruce albastra, trecem în fata capelei si urcam din crater la cabana.

  • Trasee AUTO orientative:

  • Baile Tusnad — Brasov — Poiana Brasov — Bran—Baile Tusnad (220 km)
  • Baile Tusnad — Gheorgheni — Lacul-Rosu — Cheile Bicazului — Lazarea — Baile Tusnad (270 km)
  • Baile Tusnad — Valea Ghimesului — Baile Tusnad (160 km)
  • Baile Tusnad — Odorheiu Secuiesc — Corund — Sighisoara — Baile Tusnad (350 km)
  • Baile Tusnad — Lacul Sfânta Ana — Baile Balvanyos — Târgu Secuiesc — Baile Tusnad (180 km)
  • Baile Tusnad — Miercurea-Ciuc — Sumuleu — Baile Harghita — Praid — Sovata — Baile Tusnad (260 km)
Copyright © 2007 Vila Surduc.Toate drepturile rezervate.
                                       TRASEEE TURISTICE